tiistai 11. marraskuuta 2014

Kirja-arvostelu: Kaaoksen kesyttäjä

Maagisessa todellisuudessa on roina pölissyt siihen malliin, että välillä tarvitsee lisäinspiraatiota ja uusia näkemyksiä tavarakasoihin. Törmäsin useaan otteeseen erinäisissä raivausblogeissa mainintaan Anne Te Velde-Luomasta. Te Velde-Luoma on personal organizer ja hänen kotisivunsa löytyvät osoitteesta www.anneluoma.nl/Suomi.html. Vuonna 2010 on ilmestynyt Te Velde-Luoman kirja Kaaoksen kesyttäjä - tavarat, paperit ja aika haltuun.

Raivaushenkisesti lainasin tietysti kirjan kirjastosta, enkä ostanut omaksi (Te Velde-Luoma sanoo itsekin kirjassaan, että kirjastot ovat kirjojen säilytyspaikkoja, eivät kotien kirjahyllyt). Kun sain kirjan kätöseeni, ensimmäisenä ihmettelin että onpas ohut ja pieni kirja! Tälläkö lipareella viimeiset raivausongelmani poistuvat? Ehkäpä Te Velde-Luoma oli soveltanut kirjassaankin jonkinlaista raivausperiaatetta ja jättänyt kaiken turhan pois, koska vähäisestä sivumäärästään huolimatta kirja on aika napakkaa asiaa.

Ensimmäinen selkeä kritiikin aihe oli fontti. Naarmuisten silmälasien läpi, himmeässä valaistuksessa fontti oli hieman liian pientä ja ohutta. Tämä saattaa olla asia, johon kiinnittävät huomiota lähinnä ne ihmiset, joilla on jo valmiiksi silmissä vikaa, mutta en lähtisi suosittelemaan kirjan lukemista vaikkapa seitsemänkymppiselle mummolleni.

Kun pääsin fonttiangstistani yli, kirjan lukeminen eteni aika nopeasti - vaikka samalla raivauspuuhat olivat kesken. Kirja antaa yksityiskohtaiset ja selkeät ohjeet raivaamiseen, mutta käsittelee myös sitä, miksi roinaa kerääntyy ja millaiset asiat esimerkiksi Suomen historiassa ovat vaikuttaneet siihen, että elämme parittomien sukkien ja rikkinäisten "tää on mun mummon vanha jalkarahi"-tyyppisten esineiden kanssa. Loppukirjassa kevennetään muistia, aikatauluja ja luodaan paperikaaoksesta arkisto.

Koska itse olen raivannut jo melko pitkään, useat kirjan esittelemät perusasiat olivat jo tuttuja tai jopa hallussa. Sen sijaan, että nämä perusjutut olisivat ärsyttäneet, pystyin riemuitsemaan; ton mä osaan jo! Omalle roinanraivaukselleen tulee niin sokeaksi, ettei huomaa edistymistään. Tämä kirja loi hyvää mieltä sen suhteen, että olen oikeasti edistynyt ns. hurjimmista vuosistani. Kirja puhuu myös positiivisesta ajattelusta ja siitä, kuinka suomalaiset häpeävät ja piiskaavat itseään ihan turhaan. Minua esimerkiksi hävettää se, ettei oma roinaproggikseni ole vieläkään valmis, mutta toisaalta en usko kenenkään tuomitsevan minua siitä, että pyrin järkeistämään tavaramäärääni ja ostoskäytöstäni. Kirja siis antaa ohjeistusta myös henkiselle puolelle.

Kaikkein suurin anti minulle kirjasta oli kuitenkin aikaan ja muistiin liittyvä raivaus. Siinä missä materiaalisen omaisuuden karsiminen menee rutiinilla, minulla on vaikeuksia järjestää aikatauluni ja pääni niin, että ne eivät olisi täynnä turhaa ryönää. Siinä missä työuupumus on tuttua huttua kaikille tavalla tai toisella, vapaa-aikauupumuksesta harvoin kirjoitetaan - mutta tässä kirjassa siitä puhutaan! Kirja esittelee toistuvasti yksinkertaisen kaavan kaikenlaiseen raivaamiseen ja tällä kaavalla saa niin kalenterinsa kuin ullakkonsa järjestykseen. Kirjan läpi huokui anteeksiantavainen ja ymmärtäväinen fiilis, joka on omiaan minulle. Joku toinen saattaisi hermostua päähäntaputtelumeininkiin ja kaivata kirjalta enemmän sellaista "potku perseelle"-meininkiä.

Kirja oli melko lyhyt, mutta kuten jo mainitsin, ytimekäs ja asiassa pysyvä. Se, että kirja on helppo lukea kannesta kanteen alle vuorokaudessa, on kuitenkin huono homma sen suhteen, että ei tule samantien tehtyä kirjan ohjeiden mukaan vaan hienot ohjeet ja mietteet pitää selata kirjasta jälkikäteen. Kirjasta olisi saanut irti kaiken kivan parhaiten sillä, että kävisi luku kerrallaan asiat läpi ja samantien soveltaisi käytäntöön.

Nopea lukukokemus takaa sen, että asiat unohtuvatkin nopeasti. Informaatiota ja ohjeita tuli sen verraan haipakkaa tahtia, että vain osa imeytyi muistiin. Kirja ansaitsee ehdottomasti toisen lukukerran. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat lukea empaattisen roinanraivauskirjan. Uskon kirjan antavan niin raivaaja-aloittelijalle kuin kokeneemmallekin raivauskoneelle ajateltavaa ja näkemyksiä.

Tekijä: Anne Te Velde-Luoma
Kirjan nimi: Kaaoksen kesyttäjä - tavarat, paperit ja aika haltuun
Kustantaja: BTJ Finland Oyj
Julkaisuvuosi: 2010
ISBN: 978-951-692-802-2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti